12 Haziran 2012 Salı

Hangi hastanede doğum yapmalıyım?


Doğuma giderken

İnsan hayatı boyunca hiç bu kadar hayal kurmamıştır.. Tam 9 ay 10 gün süren hayalperestliğin ardından artık bu hayallerin gerçekleşme zamanı gelmiştir nihayet. Ve hayatınızın sonuna kadar asla böyle bir dönem daha yaşamayacaksınız emin olun (eğer 2. bir cocuk yapmaya niyetlenmezseniz, benim gibiJ)

Acaba Kime benzeyecek’ten de öte hayaller kurar anne bebeğiyle ilgili.. Bebeğini kucağına alacağını, sarılacağını, koklayacağını, öpeceğini düşünür durur.. doğum yaklaştıkça heyecanlanırJ Ve bebeğini ilk kucağına aldığında, düşlediklerinin çok daha ötesine kavuştuğunu görecektirJ annelik kutsal bir şeydir gerçekten ve daha o ilk saniyede bir ışık hüzmesiyle gösterir gerçekliğiniJ

Onu kucağınıza aldığınızda hayatınız bir saniyede değişecektir ve –ben daha önce  ne için yaşıyormuşum?- diyeceksiniz. Eğer doğum sonrası depresyona filan girmezseniz:D ve… hayat artık bebeğinizden ibaret olacaktır. Daha önce veremediğiniz radikal kararları anne olduktan sonra vereceğinizi göreceksiniz.

Hoşgelmiştir yeni hayat!


Hangi hastanede doğum yapmalıyım?

Hastane seçiminde öncelikle evinize yakın olanı tercih etmeniz elbette mantıklı. Ama trafiğin tıkalı olduğu bir saatte doğurmayacağınızın da garantisi yok. An geliyor, bir arka sokağa gitmek bile 1 saati bulabiliyor, İstanbul gibi bir yerde. Yada bir derbi maçına, bir yol yapım çalışmasına denk gelebilirsiniz=)

Neyse. Yakınlık olmazsa olmaz değil bence. Kasmayın kendinizi. Güvendiğiniz bir yerde yapın doğumunuzu. Evde doğum da eskisi kadar meşakkatli olmayacaktır, düşünülebilir:P bir ketıl su ısıtılıp Desperate housewives veya House izlerken, TV karşısında 5 dk.da doğurabilirsiniz pek tabii:P

Seçeceğiniz hastanenin fiyatından önce önemli olan; Yenidoğan yoğun bakım ünitesinin olup olmamasıdır. Eğer yoksa bu büyük bir risktir ve bu riski almanızı tavsiye etmem. Olağanüstü bir durumda  bebeğinizin yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan başka bir hastaneye, ambulansla taşınması gibi hoş olmayan bir süreçle karşılaşabilirsiniz. (Not: Ancak şöyle bir durum da var, telefonla aradığınızda bilgisiz biri çıkıp ‘evet yenidogan yoğun bakımımız’ var diyebilir.. ama olmayabilir! Ablamın başına gelen bir şeydi bu. Sonra internetten araştırdığında öğrendi ki yokmuş! Neyse ki doğuma daha 1 kaç ayı vardı)

Eğer bundan yana sorun yoksa, işte şimdi fiyatlar hakkında konuşabilirizJ. Birçok özel hastanenin , belki de artık hepsinin, Doğum paketi adı altında özel paketleri var.

Annenin doğumu + bebeğin ilk doktor muayenesi, işitme testi,  sarılık aşısı (bebek için hangi aşılar yapılıyor ve pakete dahil mi teyit etmenizde fayda var), rutin laboratuar işlemleri + anne ve bebeğin hastanede 1-3 gece arası yatışı, pre-op2 tahlilleri vb paketlere dahil oluyor. Hatta bazı hastanelerde bebek bezinden ıslak mendile, bebek yağından bebek kıyafetine; anne ve bebeğin ateş ölçerlerinden , annenin doğum sonrası ihtiyaç duyabilecegi hijyenik pede kadar her şey bu pakette oluyor.

Normal ve Sezeryan olmak üzere 2 çeşit fiyat alınıyor hastaneden. Normal doğum fiyatları, sezeryana göre daha uygun. Sebebi ise, sezeryanda ameliyat masraflarının fiyata dahil olması.

Ayrıca bu fiyatlara epidural fiyatı dahil degil, bu da önemli bir ayrıntı. Bunu mutlaka ayrıca sormanız ve fiyata eklemeniz gerekir.

Doğum paketleri ile ilgili dökümanı , eğer isterseniz, hastaneler size maille veya faksla gönderiyorlar. Mail dışında, hastaneye giderek de bunu temin edebilirsiniz. Hem de doğum yapmayı düşündüğünüz hastaneyi görmüş olursunuz. Vaktiniz varsa doğum katını mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Tabi her an doğurmak üzere değilseniz! O heyecanla inanın, erken doğum yapabilirsinizJ

Doktor dahil/ doktor hariç şeklinde 2 ayrı fiyat yazıyor size verecekleri bu dökümanda (genelde). Eğer doktorunuz, hastaneye dışarıdan gelecekse; siz hastaneye doktor hariç doğum parası ödeyeceksiniz. Doktor parasını ayrıca doktorunuza vereceksiniz.

Eğer doktorunuz zaten o hastanede çalışıyorsa yada kadroluysa; doktor dahil fiyatı ödeyeceksiniz. Dediğim gibi epidural varsa, ayrıca epidural parası ödeyeceksiniz.

Epidural riskli bir konu, güvenilir hastanelerde epidural tercih etmek lazım. Az verilirse, ciddi sancı çekebiliyorsunuz hatta ‘sezeryan doğum’ esnasında herseyi hissettiğini söyleyen bile varL. Narkoz çok verilirse de, bu sefer aşırı baş ağrısı yapıp size doğum sonrasını cehenneme çevirebiliyor. Ve felç riski de her zaman var ne yazık ki epiduralin. Ben epidural normal doğum yaptım oğlumda. Bu konuda cok başarılı olduğu bilinen bir hastanede yaptım. Her şey çok şükür sorunsuz geçti.

Bebeğim sağlıklı olsun da ben her acıyı çekerim diyordum. İnşallah ikinci bebeğim, canım kızım da sağsalim, sağlıkla doğar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sosyal medyada var olmanın dayanılmaz ağırlığı

Pek çoğumuz için sosyal medyaya giriş, şüphesiz Facebook’la başlamıştır. Sadece tanıdığımız insanlarla arkadaş olmaktan ibaret olan, da...