28 Mart 2013 Perşembe

Kreş hastalıkları ve korunma yolları (?)


Evet ne yazık ki kreşe başlamamızın daha 1. ayında böyle bir yazı yazacak tecrübeye sahip oldum:(

Öncelikle hasta olan cocugunuzu asla kreşe göndermeyin! diğer cocuklara bulaşmasın diye değil, kendi cocugunuz toparlanabilsin diye. Zira antibiyotik kullandıgımız halde, grip sebebiyle, 3.gün kreşe gidebileceğimizi söyledi doktorun biri, biz de kreşe gittik. Cocuk bu sefer de başka bir virüs kaptı!

Çocugun bağışıklığı zaten zayıflamış üzerine bir virüs daha alınca hastanelik olduk.

Kreşte cok yoruluyorsa, aynı gün ikinci bir aktiviteden kaçının! kreş sonrası park, gezme tozma, AVM oyun alanları vs. Çok yorgun olunca yine hastalıklara cok acık oluyorlar.

Eger cocugunuz öğle uykusunu bırakmadıysa -ki bizimki neyazık ki bıraktı- okuldan sonra mutlaka 10 dakİka da olsa uyumasına izin verin. Dinlenmek bagısıklık sistemlerinin guclenmesi için şart.

Bol bol portakal, mandalina, kivi gibi C vitamini içeren meyve sebze yesinler. Eğer bunları yemiyorlarsa elma, muz, armut her türlü meyve de yine hiç yoktan iyidir. Mesela benim oglum mandalina, portakal yemez, ama portakal suyunu cok sever. '-Portakal suyunun hiçbir faydası yok,  tüm vitamini posasında' diyenleri anlayamıyorum. Bir cocugun hiç portakal yememesi mi yoksa en azından portakal suyu içmesi mi tercih edilir?

Ara öğünleri varsa kesinlikle atlamayın; yogurt, meyve, kraker, kek, börek, kısır (bizimki cok sever:) vs ne varsa yesin. Cok ac kaldıklarında, bu sefer ana ögünlerde de iştahları kacmıs olabiliyor. Ve sunu biliyorum ki, biz şu an günde sadece 2 saat kreşe gittiğimiz halde, eve cook yorgun ve aç geliyoruz.

Kreşten eve gelindiğinde eller ve yüz mutlaka yıkanmalı ve kreş kıyafetleri değiştirilmelidir. Hele ki evde bizimki gibi bir de bebek varsa bu olmazsa olmaz. Hatta bir arkadasım kreş dönüşü yıkıyormus oglunu hergün. Tek cocugun olsaydı belki yapabilirdim ama suan bu benim için cok zor!:)

Veeeee  SU   , biz ailecek elimizde su siselerimizle dolasırız. Su olmazsa olmaz sağlık  için. Oğlum da suluğu olmadan bir odadan bir odaya gitmez. Grip oldugu hafta su içmeyi cok azaltmıstı Efe. Şimdi de hastalıktan, hala cok az su içiyor:( Ateslendigi zaman vucudu o kadar su kaybetmişti ki, 8 saat içinde yarım litre serum aldıgı halde, bir damla bile  idrar yapmamıstı:( Bu cok tehlikeli bir durum.

Neyse tecrübelendikçe yazarım. İnşallah bir daha yasamayız hastalık en azından bu sene:(


NOT:

Ayrıca gecen hafta Efe'de baslayan ishal ve düşmeyen ateş sonrası 2 gece hastanede yattık. Çıktık. 


Sonrasında ağız, el ve ayak hastalıgı diye birşey ögrendik, 
bizim hastalıgımızın devamında başladı. 

Ama aslında hepsi bundan kaynaklı mıydı o kısmı bilemiyorum. Pazartesi kontrolümüz var. Doktorumuza soracagım.

Ayrı bir başlıkta yazacagım şimdi bu hastalıgı.

Edit: (04.04.2013)
Bu ayrıca bir şeymiş, bizim hastanede yatmamıza sebep olan bu hastalık değilmiş. Zaten bunu cok hafif atlattık,sadece kızarıklık oldu el ve ayakta;gecti.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sosyal medyada var olmanın dayanılmaz ağırlığı

Pek çoğumuz için sosyal medyaya giriş, şüphesiz Facebook’la başlamıştır. Sadece tanıdığımız insanlarla arkadaş olmaktan ibaret olan, da...