Evet evet İlk olarak Efe'ye hamileyken yaptım bu işi. 'Kışlık' hazırlama işini yani:)
Sonra bir bagımlılık yaptı ki! Şimdilerde 2 cocukla ugrasmaktan sürünüyorum ama gece yarısına kadar oturdum salça yaptım:D deli miyim neyim??
Nasıl yaptıgıma gelince:
5 kg çanakkale domatesi (irilerinden hem soyması rahat hem de lezzetli), 3 kg kırmızı biber, (geçen sene 3 kg da havuç koymustum süper olmuştu, bu sene denk gelmedi) aldım.
Domateslerin kabuklarını soydum, biberlerin tohumlarını temizledim, irice dogradım. İkisini de ayrı ayrı rondo da çektim. Kaç sefer yaptım bu işlemi hatırlamıyorum ama anladım ki rondom cok küçükmüş:(
Sonra büyükçe bir tencerede (ki bu benim için duduklu tencere demek:)) hepsini kaynattım (birlikte) 30 dakika (belki 40 dak.). Cok suluysa suyunu cekene kadar diyeyim. İçine 2 tatlı kasıgı kaya tuzu attım, normal tuz da koyan varmıs. Ama benim mantıgıma göre bu kaya tuzu olmalı (turşu gibi düşünürsek). Ben tuz oranını ayarlayabilen biri değilim, onun için tuzu pek anlaşılmayacak şekilde (istediğiniz oranda) atın siz:) ABenim tuz oranıma aldanmayın.
İçine 1 cay bardagına yakın da zeytinyagı koydum. İsterseniz aycicek yagı koyun farketmez. Ben sadece zeytinyagu kullanıyorum, o bakımdan.
Bu arada yeni kavanoz kapakları aldım. Her sene yenisi kullanılmalıymıs. Zaten bir sürü kavanozum vardı, yeni kavanoz almadım.
Bir tencerede biraz su kaynattım ve kavanozların içini bunun buharına tuttum, niye böyle yapıldıgını bilmiyorum ama teknik bu:)
Sonra içlerini salcayla doldurdum, agzına kadar. Sonra yeni aldıgım kavanoz kapaklarının içine, kettle'da kaynattıgım kaynar suyu koydum 10-15 sn bekledim ve kavanozun agzına kapattım. Kapagını iyice (var gücümle!) sıktım. Ters cevirdim bir tepsiye dizdim hepsini (aynı sekilde her kavanozu böyle doldurdum).
Tepsiyi karanlık bir yere koydum (ters duruyor kavanozlar hala).
1 gün bu sekilde kaldıktan sonra düz hale getirdim ve artık kışa hazırlar:)
Dışarıda bekleyebilir hiçbir sey olmaz.
Eger düzelttiğinizde kavanozu kabarmıs (atmış) olan varsa o olmamıs demektir.
Onu şimdi yiyin, afiyet olsun:)
Umarım anlasılır tarif etmişimdir?:)
VARAAAN 2
Bir yandan da YEŞİL FASULYE'mi yaptım. Yani, salça kaynarken. Boş durmak yok.
3 kg taze fasulye aldım. Daha da almalıyım hatta. Bu yetmez. Y
avas yavas alacagım bir anda yapamıyorum hepsini:(
Temizledim, yıkadım.
Sonra 1 yemek kasıgı yagda, duduklu tencereme sıgdıgı kadarını kavurdum. 5 dak. kadar. Rengi canlı yeşile dönene kadar diyeyim:) Aynı işlemi 3 yada 4 kez yaptım, cunku duduklume ancak bir kısmı sıgdı, kısım kısım yapmak zorunda kaldım. 2 tencerede de yapılabilir. Ben en az bulasık cıkararak nasıl yaparım diye kafa patlattım:)
Neyse kavurduktan sonra beklettim ve soguttum. Bu sırada domates salcası için aldıgım guzel domateslerden 4-5 adedinin kabuklarını soydum ve küp küp dogradım.
Yeşil fasulyeleri poşetledim, içlerine domateslerden koydum 1 büyük avuç kadar.
Havasını alarak (elimle) poşetlerin agzını bagladım ve derin dondurucuya kaldırdım.5 poşet çıktı. Bir 5 daha yaparsam şahane olur..
Bezelye de temmuz ayı gibi almıs sadece temizleyip, yıkayıp derin dondurucuya koymustum zaten.
Bu arada gecen kıştan dograyıp (küp küp) yaptıgım havucları hala kullanıyorum.
Kış gelmeden bitirmem lazım:) Bu da çok pratik oluyor.
Her sebzeyi mevsiminde alıp, dondurucuya koymaya calısıyorum.
Gecen sene patlıcan ve kabak da yapmıstım ama gördüm ki onlar pek yenmiyor bizim evde.
Cocuklara zaten yasak 4 yasına kadar patlıcan, ben cok severim ama herkese ayrı yemek yapmayı pek sevmiyorum:(
Kabagı da gecen sene abartmısım biraz, ye ye içimiz dışımız kabak oldu.
Bu sene corbalar için cok az kabak yapacagım. Yıkayıp dograyıp yine biraz kavuracagım ve öylece derin dondurucuya kaldıracagım.
Bir de arkadasımın annesi biber kızartması yapar bu aylarda ve derin donduruyuca kaldırır. Bir kez yaptım bunu hem müthiş lezzetli hem de cok pratik oluyor. Misafiriniz geldiğinde hemen cıkarıyorsunuz, üzerine bir sarımsaklı yogurt ohhh olsa da yesek:)
Ellerinize saglık şimdiden.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder