22 Nisan 2014 Salı

Hangi Anakucağı veya Bebek Arabasını Almalıyım?



Farkettim ki, hamile bayanların hamileliklerinin son haftalarına doğru gündemi bu konu:) Ve bir araştırma yaparak, bu konuda bir şeyler yazmayı kendime görev bildim:) Umarım işinize yarar bu bilgiler. Sorularınız için yine de mail atabilirsiniz:)

Anakucağı nedir? (Anne adayları için karmaşık bir konu:)

Anakucağı, bebeğinizin hastaneden çıkışından, öncelikle otomobille eve taşınmasına ve devamında yine otomobille yapacağınız şehiriçi/şehirdışı seyahatlerinizde onu güvenle taşımanıza yarayan bebek koltuğudur. Anakucağını sadece otomobilinizde kullanabildiğiniz gibi, uyumlu bir bebek arabasının üzerine oturtarak da bebeğinizle dışarıda, avm’de vs gezebilirsiniz.

Bebekler anakucağını 9 kg oluncaya kadar kullanabiliyor (yaklaşık 9-10 aylık bebekler 9 kg civarında oluyor).  Yapılan testler sonucunda anakucaklarının 9 kg’a kadar güvenli olduğu tespit edilmiş. Aman ha bu konuyu önemsiz bir şey zannetmeyin! (anakucağı arabaya ters bağlanıyor bu arada. Çocuğun yüzü, arabanın bagajına bakacak şekilde olmalı:)

Öncelikle çevrenizde size anakucağı ve bebek arabası verecek yakınınız varsa bunu asla reddetmeyin!:) Bir şekilde herhangi bir markayla ilk tecrübenizi atın. Sonra istediğiniz arabayı, özgür iradenizle seçersiniz. İkinci el ürün satan yerlere bakın, yenisiyle ikinci eli arasındaki fiyat karşılaştırmasını yapın. Bebek arabaları kir tutmayan kumaştan imal ediliyor, güzelce silip temizlendikten sonra kaçıncı el olduğunun ne önemi var ki?  

İkinci el ürünler için tutumluanne.com’a veya letgo 'ya veya blogcuanne' nin girişimi olan kidimami 'ye bakabilirsiniz. Şanslısınız bu konuda alternatifler epey çoğaldı:)

Anakucağı alırken fiyata çok da takılmayın! Anladığınızın aksine, ortalamanın  üzerinde olan bir markayı tercih edin, pişman olmayacaksınız. Bütçenizi de sarsmayın tabi ama bebeklerin yeni doğduklarında zaten çok minik olacaklarını, bebeklerin rahat olmadıkları zaman size de huzur vermeyeceklerini, sizin de bir bebeği oyalama konusunda tecrübesiz olacağınızı unutmayınJ

Benim şahsi tecrübem, 2 ayrı marka anakucagı kullandıktan sonra, kesinlikle Maxi Cosi veya Concord marka anakucagı almanın fonksiyonel olacağı yönünde (bu yazının üstünden yıllar geçtiği için birçok ''iyi'' marka cıktı:). Bu anakucaklarının içi yani yatış pozisyonu diğer anakucaklarına nazaran çok daha konforludur.   Fiyatı ortalamadan biraz yüksek.

Bebekler yeni doğduklarında (ve 6.aya kadar) oturamıyorlar ama genelde piyasadaki çoğu anakucağı bebeklerin neredeyse yarı oturmasını gerektiriyor! Bir mağazaya gittiğinizde Maxi Cosi veya Concord marka anakucagı ile başka marka anakucağını yan yana koyup bir bakın. Ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Eğer anakucağını birinden ödünç aldıysanız ve deneyip gördünüz ki bebeğiniz bu anakucagında rahat etmedi. Anakucagı destek minderi satın alın (e-bebek ve jokerde satılıyor). Bir de bu şekilde deneyin. Bazen destek minderiyle idare edilebiliyor.

NOT: Bebeğiniz 9 kg'ı geçince artık bir anakucagı kullanamazsınız (otomobil için). Çünkü anakucakları 9 kg olan bebekleri güvenle taşımak üzere dizayn edilmiştir. Bebeğiniz 9 kg'ı geçince, 9-18 kg bebekler için tasarlanmış bir OTO KOLTUĞU almalısınız. Oto koltukları da izofiksle (arabanın arka koltuğuna oto servislerinin taktığı veya bazı arabalarda kendiliğinden olan 2 adet demirdir) bağlanan veya kemerle bağlanan olmak üzere 2'ye ayrılır. İzofiksli olanların daha güvenli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ama arabanıza izofiks taktırma imkanınız yoksa elbette ki kemerle bağlananlar da işinizi görür. Benim şu an kullandığım 2 oto koltuğundan biri izofiksli, diğeri kemerli. Kemerle bağlanan elinizle sarsmaya çalıştığınızda biraz sallanıyor mesela. İzofiksli olanı ise  bırakın sallamayı, sarsmak bile mümkün değil.

Hangi Anakucagı ve Bebek Arabası Kombini Alınabilir?

Alternatifler şeklinde sizlere seçiminizde ışık tutmaya çalışacağım, umarım başarılı olurum ve kullandıkça kulaklarımı (iyi şekilde) çınlatırsınızJ

1. Anakucagı ve bebek arabasını ‘set olarak’ satın alabilirsiniz.  Örneğin, Chicco’nın liteway plus’ı 0 aydan itibaren kullanılması ve anakucagının üzerine monte edilmesi gibi özellikleriyle benim kalbimi kazandı. Anakucagı yukarıda bahsettiğim şekilde hafif oturur gibiyse, belki destek minderiyle sorun çözülebilir. Ama bana rahatsız bir anakucagı gibi gelmedi. Çoğu kullanan anne chicco’dan memnun. İnternette iyice araştırın yine de. Fiyatı ise gayet makuldu.

  *Çift yönlü tenteler kapanınca bebeğinizin üşümesi mümkün değil. Bu harika bir özellik.

  *Anakucağıyla işiniz bitti diyelim. Artık sadece bebek arabasını kullanıyorsunuz, merak etmeyin bebek arabası da tamamen yatıyor. Bebeğiniz içinde rahatça uyuyabilir.

 *Anakucagının içi cok dik değil, rahat görünüyor.


 *Modelin tam adı, etiketi bu.

  2. Bebek arabası ile anakucagını ayrı ayrı alabilirsiniz.  Takım almanın amacı, anakucagını da bebek arabasına takıp (oturtup), ilk aylarda bebeginizle dışarıda rahat gezebilmenizdir. Anakucagı ve içindeki bebeği elde taşımak isterseniz (sepet gibi), anakucagı 8 kg+bebek 4 kg deseniz toplam 12 kg taşımış olacaksanız bunu unutmayınJ. Alacağınız anakucagı ve bebek arabası birbirine uyumlu mu bunu mutlaka sorun.
   
  Veya bizim yaptığımız gibi, anakucagını sadece arabada kullanacağım diyorsanız, yine 0 aydan itiberen kullanılabilen (tamamen yatan) bir bebek arabası alabilirsiniz. Maclaren veya Concord Neo benim beğendiğim ürünler.

  Tamamen yatan (0 aydan itibaren) bir araba tercih edin ki bebeğiniz içinde rahatça uyusun. 6.ayda bebekler oturma pozisyonuna geçiyorlar (ki o zaman bile tam olarak oturamıyorlar. Literatüre bakmayın:) 8.aya doğru tam dik oturabiliyorlar ancak) ve bebekler 3-4 yaşına gelinceye kadar da öğlen uykusu alışkanlığına devam ediyorlar.  Maclaren, Concord gibi bir araba alırsanız 0 ay-4 yaşa kadar kullanacağınızı hesap ederek, ödediğiniz rakama değeceğini göz önünde bulundurun. Diğer türlü bebeğiniz 4 yaşına gelene kadar, 2 hatta belki 3 bebek arabası almanız gerekebilir. Ayrıca tekerleklerin ''dolgu'' teker olmasına dikkat edin. Bir de bebek arabasının lastikleri patladı, hadi şişirelim derdine düşmeyin!:)

   *Maclaren’lerin 0 aydan itibaren olmayanları da var. Bebeğiniz 7-8 aylık olsa bile siz siz olun mutlaka 0 aydan itibaren olan modelini tercih edin. Bebeğinizin tam yatış pozisyonunda çok daha rahat uyuyacağını göreceksiniz. Bebeğiniz biraz daha büyüdüğünde ise bir kademe yukarı pozisyonu (160 derece gibi) tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra, bu tür iyi marka bir bebek arabasının oturma pozisyonunun da ne kadar  rahat olduğunu farkedeceksiniz.


   *Kendi anakucagı, veya bir aparatın yardımıyla Maxi Cosi anakucagı da, bu bebek arabasına takılabiliyor.



  Önemli bir nokta daha: bazı bebek arabalarının 6.aydan itibaren oturma pozisyonları o kadar rahatsız ki, bebeğiniz rahat edemediğinde sizin onu orada tutmanız da imkansızlaşıyor haliyle! Bizim 2. bir bebek arabası almamızın sebebi bu oturma pozisyonu sorunuydu. Fiyatı çok ekonomik olan bir ürün tercih etmiştim ilk arabada; yatış pozisyonu süperdi ama gel gör ki sıra oturmaya geldiğinde çocuk devamlı kayıyordu:( Dolayısıyla yeni bir bebek arabası almak zorunda kaldık, 2. bebek arabasına ise ilkinin nerdeyse 3 katı para ödedik. Hesabı varın siz yapınJ İyi marka bir bebek arabasına vereceğim parayı, 2 bebek arabası eskiterek ve hep sorunlar yaşayarak, ''sonunda'' yine verdim.. Çok ekonomik olmadı yani..

   3.  Bebek arabası alternatifi olarak Nuna diye bir markayla tanıştım bugün. Cok beğendim, yine tamamen yatıyor bu araba ve anakucagı da bebek arabasına monte edilebiliyor. Anakucagı, bebek arabasının tekerlekli kısmına monte edildiğinde bebek sizin göbeğinizin hizasında yani yüksekte kalıyor, bu hem sizin hem de bebek için çok konforlu.

    Anakucagını Nuna almak zorunda da değilsiniz üstelik, Maxi Cosi’nin anakucagı da bu arabaya monte edilebiliyor. Bunu monte ettiğinizde travel sistem bir bebek arabasına dönüşüyor. 

    Tek dezavantajı bebek arabasının yatış pozisyonları bir fermuarla ayarladığından, bebeğin yattığı kısmı tutan bir iskelet yok. Bebek arabası tamamen yatıyor, 0 aydan itibaren kullanım, süper! Tamam ama yatma kısmının arkasında iskelet olmadığı için bebeği sarsabilir (mi?). Fazla sallanacağı için bu ihtimal yüksek:(

  *Nuna’yı anakucagı olmadan normal bir bebek arabası olarak kullanmak isterseniz, bu şekilde. Arkası tamamen yatıyor. Yatış pozisyonuna bir fermuarı açıp kapatmak süretiyle geliyorsunuz.


*Nuna bebek arabasının iskeleti.

*Nuna’nın kendi anakucagı bebek arabasına takılı durumda.

*Nuna anakucagının tentesi kullanışlı bir tente.

 *Bu resimde Nuna bebek arabasına Maxi Cosi anakucagı takılmış durumda. En sevdiğim tablo:D  Bebek yüksekte, arabanın itilecek kısmı annenin bel seviyesinde.

         
    UYARI! Bebek arabasını tek elle veya bacak diz desteğinizle açıp kapatabilin!  İlla 2 elle mi yapmak gerekiyor, o zaman en hızlı açılıp kapanan ürünü tercih edin. Bebek kucaktayken bazen akrobasi yapmak gerekebiliyor benden söylemesi:)
  
                       Hepinize şimdiden keyifli seyahatler:)


4 yorum:

  1. Merhaba,
    Çok güzel ,uzun ve emek dolu bir yazı olmuş, teşekkürler.
    Oğlum için saatlerce araştırma yapmak zorunda kalmıştım :(
    Ben aşağıdaki siteleri önerebilirim, karşılaştırma yapmak için birebir.

    http://www.akakce.com/arama/?q=bebek+arabas%FD
    http://bebekurunleri.bebeksayfasi.com/category/15/0
    http://www.alve.com/c/177/bebek-arabasi.html?o=bebek+arabas%C4%B1

    iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geri bildiriminiz için cok tesekkurler:) ne kadar gec gördüm ama!! özür:(

      Sil
    2. geri bildiriminiz için cok tesekkurler:) ne kadar gec gördüm ama!! özür:(

      Sil
  2. nunanın resim de ki gibi bebek arabasını biz aldık ama ana kucağını almadık çünkü kuzenimde ana kucağı var kendisi benim ile paylaşacak. araba ile beraber anakucağı takma aparatı da aldık şimdi sorum kraft marka ana kucağı nuna bebek arabası ile uyumlumudur. ona göre eğer uyumlu değilse mecburen bir adet ana kucağıda alacağız.

    YanıtlaSil

Sosyal medyada var olmanın dayanılmaz ağırlığı

Pek çoğumuz için sosyal medyaya giriş, şüphesiz Facebook’la başlamıştır. Sadece tanıdığımız insanlarla arkadaş olmaktan ibaret olan, da...