24 Mayıs 2017 Çarşamba

Bebeğim Doyuyor mu? Sütüm yetiyor mu?



Bebeğiniz doğduğunda sütünüz ge-le-cek! Öncelikle olumlu düşünmeyi bir hayat biçimi haline getirmelisiniz. Tam 9 ay boyunca işleyen bu mükemmel sistemin sonunda, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almış olmanız harika bir mutlu son. Bundan sonrasını sütüm gelecek mi, yetecek mi? ya emziremezsem? gibi kaygılarla kendinize ve bebeğinize zindan etmeyiniz.

Süt üretimi beyne gelen sinyallerle gerçekleşiyor. Beyin memelere ‘’süt üret’’ veya ‘’üretme’’ sinyalini veriyor. Eğer ‘’eyvah sütüm yok’’ veya ‘’sütüm az mı, sütüm kesiliyor mu?’’ gibi cümleleri bırakın söylemeyi düşünseniz bile beyninize ‘‘sütü azalt!’’ veya ‘’süt üretimini kes!’’ sinyali gidiyor. Olumlu düşünün: Sütüm bol bol var, bebeğime yetiyor deyin.

Doğumdan sonra bebeğin veya annenin gazı olur endişesiyle beslenmenizde kısıntıya gitmeyin. En çok süt yapan besinleri özellikle  yeşil yapraklı sebzeleri; kıvırcık, nane, roka ve bezelye, yeşil fasulye, pırasa, bakliyatlardan ise; bulgur ve kuru fasulyenin en çok üst yapan ürünlerden olduğunu mutlaka duyacaksınız. Ve tabi en çok da Su! Sütün büyük bir çoğunluğu sudan oluşur, bu sebeple su içmeyi asla ihmal etmeyin. Bilimsel bir gerçek var ki siz ne yaparsanız yapın o bebeğin gazı o-la-cak. Sağlıklı şeyler yediğiniz sürece, kilo alacağım veya bebeğimin gazı olacak diye korkmayın.

Bebeğiniz sağlıklı olsun, emme düzenini oturtsun, siz emzirme işine bir hakim olun… Gerisi teferruat!

BEBEĞİMİN DOYDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Bebeğinizin doyduğunu anlamanın en pratik ve en kolay yolu: BEZİNİN AĞIRLIĞINA BAKMAKTIR.

Her 2 saatte bir bebeğinizin altını değiştirin ve bezinin ağırlığına bakın. Bez ağır mı, çok hafif mi (boş mu)? Eğer ağırsa bebeğiniz güzelce emmiş demektir. Eğer bez kuru veya çok hafifse mutlaka daha sık emzirmeye başlayın. Bu süreçte 2 saatte bir bezine bakmaya devam edin. 

Doğumdan sonraki ilk günler genelde şu durum yaşanır; süt vardır ancak süt kanalları henüz açılmamıştır. Süt pompasıyla kanallarınızı açmak amacıyla 2-3 saatte bir sütünüzü sağmalısınız. Çıkan sütü 1-2 damla da olsa atmayın, bebeğinize (şırınga ile) verin.

İlk günler sağılan süt de çok az miktar gelir. Bu noktada anneler ‘’sadece 2 damla sütüm mü geliyor?’’ şeklinde panikleyebilirler.  Bebeğin emiş gücü ile pompanın çekme gücü eşit değildir. Dolayısıyla bebeğinizin emdiği süt aslında sağdığınızdan daha fazla, korkmayın.

Çıkan sütün cc’sine bakmadan; sağmak, emzirmek, sağmak, yine emzirmek… şeklinde sürece devam etmelisiniz. Meme ucunda çatlaklar, yarıklar, kanamalar olacaktır. Bu normal. İçeriği doğal olan, bol yağlı meme ucu kremleri bu noktada işinizi görecektir.

SÜTÜM KESİLİYOR MU?

Gelen sütü siz kesmediğiniz (yani emzirmeyi bırakmadığınız) sürece kendiliğinden genellikle kesilmez. Memede emzirme süresince mastit denen bir iltihaplanma olabiliyor. Sütünüzün kesilmiş olmasının sebebi bu olabilir. Eğer memenizde ceviz büyüklüğünde taş gibi bir yumru farkediyorsanız, burada süt kanalında bir tıkanma olabilir ve bu antibiyotikle sökülerek kolayca eski emzirme sürecinize devam edebilirsiniz. Bu noktada bir genel cerraha başvurmanız yeterli.


Doktorum Mama Önerdi Ne Yapmalıyım?

Hiçbir çocuk doktoru annenin sütü az geldi veya azaldı diye hemen mama önermez (önermemeli!). Ama eğer bebeğinizin kilo alımı kritik bir seviyede ise ‘’mamayla biraz takviye edelim’’ denebiliyor . Bu dünyanın sonu değil, üzülüp ağlamayın. Ancak burada size şunu önereceğim: öncellikle doktorunuza mamaya başlamanın acil olup olmadığını sorun. Eğer doktorunuz onay verirse, 1 hafta daha sütü arttırmaya çalışıp (kendiniz için besin takviyesi yaparak ve göğüs pompası yardımıyla kanallarınızı açmaya çalışarak) doktorunuza tekrar kontrole gitmeyi teklif edebilirsiniz. Böylelikle doktorunuz 1 hafta (veya daha kısa bir süre) sonra bebeğinizi tekrar tartar ve size geribildirimde bulunur. Belki de mamayı hiç kullanmadan bu şekilde sorun hallolacaktır.


5 AŞAMADA SÜTÜM YETİYOR MU? TESTİ

Sırasıyla şu aşamaları izleyin:

1. Bebeğinizin bezi doluyor mu? (bezi ağır mı, hafif mi?)
2. Bebeğinizin bezinde pembemsi leke (ürat kristalleri deniyor) var mı? Bebeğinizin susuz yani sütsüz kaldığını gösterir. Acil durum! Sütünüzü arttırmak için bebeğinizi daha sık emzirin. Eğer pembelik sonraki bezde de devam ediyorsa mutlaka doktorunuza danışın.
3. Bezdeki pembelikten doktorunuzu haberdar ettiniz. Emzirmeyi arttırdınız. Kısa süre sonra mutlaka tekrar kontrole gidin. Pembelik geçmezse kontrol gününden önce doktorunuza dönüş yapmaya çekinmeyin.
4. Pembemsi leke yok ama bezi çok hafifse bebeğiniz doymuyordur. Süt kanallarınız henüz genişlememiş olabilir, göğsünüzü süt pompası ile sağın (ve 2’şer saat arayla bezi kontrol etmeye devam edin).
5. Bezi ağır ama bebek devamlı ağlıyor= gazı olabilir. Bu sonuca direk varmadan önce mutlaka doktorunuza sorun belki farketmediğiniz bir yeri ağrıyordur. Doktorunuz bebeğin ciğerlerini dinler, boğazına, kulağına bakar ve her şey normalse gaz sancısı teşhisini kendisi koyar.


Doktor veya hemşire değilim. Okuyan,  soran ve araştıran bir anne olarak yazdım bildiklerimi. Oğlumu 27 ay, kızımı 19 ay emzirdim. 2 çocuk, 3 yeğen sahibiyim. Umarım benim tecrübem size yol gösterici olur. Lütfen öncelikle kendi doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alın.



Özlem Canbolat


Bu yazı alternatifanne.com 'da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sosyal medyada var olmanın dayanılmaz ağırlığı

Pek çoğumuz için sosyal medyaya giriş, şüphesiz Facebook’la başlamıştır. Sadece tanıdığımız insanlarla arkadaş olmaktan ibaret olan, da...